Eten, Index Zoetigheden & Desserts, Zoetigheden & Desserts

Verrassend dessert: Granité

In de zomer heb ik niet altijd meer zin in een dessert na een etentje. Met hoge temperaturen eet ik sowieso minder en lichter. Granité kan echter altijd. Een lekker verfrissend, koud dessert: de perfecte afsluiting van een zomers dinertje!

Granite

Granite verschillende smaakjes

Granite van bosvruchten en aarbeid en sinaasappel

Granité (of Granita zoals het in het buitenland vaak genoemd wordt) kan je maken in zo’n beetje alle smaken die kunt verzinnen. De basis is altijd zelfgemaakte siroop gemixt met verse vruchtensap. Als je ervoor kiest om verschillende smaken te maken kies dan het liefst voor afwijkende kleuren, dat is wel zo gezellig op tafel. Een beetje citroensap of muntsiroop door het mengsel geeft een fris tintje. Ik heb in dit recept gekozen voor een granité van bosvruchten en één van aarbei & sinaasappel.

Ingrediënten voor zo’n 6 glaasjes

100 gram fijne suiker
200 ml water

1/2 liter bosvruchtensap (mag gemaakt zijn van bosvruchten uit de vriezer)
1/2 liter sinaasappel/aardbeiensap
Voor het maken van de bosvruchtensap gebruik je een blender. Doe bosvruchten in de blender met wat mineraalwater zodat het sap een prettige dikte krijgt. Voor de sinaasappel/aardbeiensap pers je sinaasappels uit en doet deze met aardbeien in de blender. 

We beginnen met het maken van de siroop. Verwarm hiervoor het water met de suiker in een steelpan en roer tot alle suiker is opgelost. Laat de siroop goed afkoelen.

Zeef de vruchtensappen en meng dan beide sappen met de helft van de siroop. Goed doorroeren en dan beiden in een aparte metalen ovenschaal gieten. Zet de ovenschalen in de vriezer. Na een uur roer je het mengsel door met een vork. Er ontstaan dan al ‘ijsvlokjes’. Zet het terug in de vriezer en herhaal ieder half uur tot er droog ijs is ontstaan.

Doe de granité in diepvriesbakjes tot gebruik.

Voor het serveren kies je voor glaasjes of schaaltjes zoals je zelf mooi vindt. Ik koos voor verschillende antieke glaasjes op een pootje.

Logo Kim-zwart-strikje

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *