de-basics-voor-het-dekken-van-een-mooie-tafel
Entertaining

De tafel dekken: de basics

Vanaf vandaag een nieuwe categorie op de website! Ik ben echt helemaal excited!! Toen ik startte met deze blog wist ik al dat ik ooit de categorie ‘Entertaining’ wilde gaan invoeren maar ik wist niet goed waar te beginnen. En inmiddels werd ik bang dat van uitstel afstel zou komen dus om te vieren dat er een nieuwe website is lanceer ik direct ook Entertaining! Hier kunnen jullie allerlei leuke tips verwachten op het gebied van etentjes en feestjes. En hoe beter te beginnen dan bij de basis? In deze allereerste post leg ik jullie uit hoe je nu eigenlijk een tafel goed dekt. 

Een tafel dekken lijkt zo simpel. En toch kan het resultaat soms een beetje tegenvallen. Mijn motto is absoluut niet ‘less is more’ wanneer het gaat om een tafel aankleden. Hoe meer aankleding hoe beter eigenlijk!

Deze richtlijnen gelden voor een etentje waarbij je minimaal 3 gangen serveert. Mochten er onverwachts vrienden over de vloer zijn die een hapje blijven eten dan gelden natuurlijk soepelere regels!

Bedek de tafel

Borden en bestek komen nooit direct op een tafel te staan. Bedek altijd eerst de tafel, hierin heb je keuze genoeg! Denk aan tafelkleden, tafellopers, onderborden of placemats. Je kunt hierin helemaal je eigen stijl doorvoeren.

Servies

Ik dek de tafel altijd volledig in, ook al betekent dit dat ik voordat het eten geserveerd wordt eerst de borden van tafel moet halen. Het staat zoveel mooier wanneer de tafel volledig gedekt is. Dus: twee borden op elkaar, een grote en een kleinere.

Wanneer je brood serveert bij of voor de maaltijd is het altijd prettig om een broodbordje in te dekken. Dit bordje is dan het kleinste bord op tafel.

Bestek

Dek altijd in voor alle gangen die je gaat serveren. Ik ga ervan uit dat wanneer je een etentje geeft, je minimaal 3 gangen serveert. Voor deze gangen dek je dan ook.

Vorken links, messen en eventuele soeplepel rechts. Je dekt van buiten naar binnen: het bestek voor het voorgerecht ligt aan de buitenkant en zo werk je naar binnen.

Vraag nooit je gasten het bestek dat gebruikt is voor het voorgerecht bij zich te houden voor het hoofdgerecht.

Glaswerk

Dek altijd 3 glazen in. Voor rode wijn en witte wijn en natuurlijk water. Voordat de eerste gang opgediend wordt schenk je de wijnen in. De meeste mensen zullen direct aangeven wanneer ze bij één wijn blijven, je kunt dan het andere wijnglas direct wegnemen.

Servetten

Vanzelfsprekend dek je een servet in. Ik ben echt allergisch voor papieren servetten (tenzij het een picknick of kinderetentje betreft) dus kies altijd voor linnen servetten. Wel zo elegant. Even een investering maar wanneer je ze netjes houdt heb je er heel lang plezier van. Ik koop mijn servetten vaak bij Dille & Kamille.

Centerpiece

Ik geloof niet dat hier een Nederlands woord voor is en dat komt denk ik een beetje doordat het ook niet zo leeft in Nederland. Maar ik vind echt dat er altijd een mooi stuk op tafel hoort. Dit zijn meestal bloemen maar kunnen ook kaarsen of andere decoratieve stukken zijn.

Ik zou bijna zeggen easy does it! Veel plezier met je volgende etentje!

xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *